Simón Trinidad en Alacant

El passat 8 de setembre Mark Burton, advocat del membre de les Farc-EP Simón Trinidad, pres en EEUU des de 2004, va participar en una xarrada organitzada pel Moviment de Resistència Global d'Alacant en el marc de la campanya internacional per exigir la seua llibertat.

Mark Burton explicà el context de l'ingrès de Simón Trinidad en les Farc-EP, en 1987 i amb 37 anys, en una situació de risc evident cap a la seua vida degut a les amenaces de mort rebudes en una situació on el paramilitarisme havia assassinat, des de 1985, més de 4000 integrants de la Unió Patriòtica, entre els quals diversos col·legues i col·laboradors directes de Simón Trinidad en la sua regió natal.

Des de l'ingrès en les Farc-EP, Simón Trinidad es vincula a les àrees de formació i política, esdevenint una figura respectada degut a les seues capacitats pedagògiques i a la profunditat de les seues anàlisis, i participant intensament en les negoaciacions de pau amb l'estat colombià a San Vicente de Caguán. Això, juntament als seus orígens benestants, provoca una rabiosa reacció de l'oligarquia colombiana, que veu en Simón Trinidad una traïció de classe que cal castigar amb la màxima duresa, iniciant-se així una campanya mediàtica i política contra la seua persona. Amb el fracàs de les negociacions i amb la implementació del Pla Colombia per part dels EEUU i l'oligarquia colombiana, les Farc-EP proven de persisitir en obrir vies de diàleg per a l'intercanvi de presoners, contactant amb personal de l'ONU en Equador en 2003, moment on Simón Trinidad és arrestat, traslladat a Colòmbia i, en 2004, extraditat als EEUU, convertint-se aquesta extradició en un instrument de guerra contra les Farc-EP, així com un avís per a navegants.

En EEUU, Simón Trinidad és acusat de tràfic de drogues i segrest. Al llarg de tres judicis, la falta de proves davant unes acusacions falses provoca la seua absolució, però en un quart judici és condemnat a 60 anys de reclusió, en unes condicions d'autèntica torura: aïllament, sense llum natural, i en una cel·la de 3 per 4 metres.

La campanya per millorar les condicions de reclusió de Simón Trinidad pren nova embranzida en 2014, però sobretot és a partir de les converses de pau a La Habana entre les Farc-EP i l'estat colombià quan la necessitat d'alliberrar Simón Trinidad i incorporar-lo al nou escenari colombià de diàleg, pau i justícia social pren una nova transcendència. No debades, segons el seu advocat Mark Burton Simón Trinidad és un símbol tant de la resistència del poble colombià com de la reconciliació després de més de 50 anys de guerra, una reconciliació i procés de pau que està tenint dificultats degut a la persistència del paramilitarisme, que porta més de 100 assassinats d'antics guerrillers i de líders sindicals i veïnals en els darrers mesos, així com pels multiplies entrebancs burocràtics per alliberrar els presoners de les Farc-EP.